EKG i pregled na terenu

EKG je neinvazivno snimanje električne aktivosti srca, kroz kožu grudnog koša, pomoću standardizovanih elektroda ili odvoda, koji se postavljaju na grudni koš i ekstremitete, i predstavlja zapis srčane aktivnosti u realnom vremenu. 

Gotovo svako od nas je barem jednom u životu radio EKG pregled srca i to je jedna od dijagnostičkih procedura, a može da se obavlja i preventivno, da bismo znali u kakvom smo fizičkom stanju.


Srce je najvažniji mišić u telu, i to je jedna pumpa koja neumorno radi od trenutka rođenja, odnosno i pre toga, pa sve do smrti. Zbog toga je jako važno da o svom srcu vodimo računa kako bi ono moglo da nas služi što duži niz decenija i omogućilo nam kvalitetan život. 
Ako primetite, na primer, da se zamarate kada idete uz stepenice, i to do drugog sprata, sve može ukazivati da imate problem sa srcem, pa bi trebalo da obavite pregled. Takođe, ljudi osećaju nekada lagana preskakanja u kucanju srca, kada ono kuca ujednačeno pa odjednom kucne jače.

Nekada čak imaju osećaj da je zastalo na par sekundi ili da doživljavaju tahikardije, a to je jak i brz rad srčanog mišića. 
Tahikardije, naravno, nisu dobre, jer osim što izazivaju strah kod dosta ljudi, pa onda srce kuca još jače, na ovaj način se mišić troši, tako da vremenom može da počne da slabi. Jasno je da kada neki organ ima pojačan rad, da time rasipa svoju snagu, umesto da je štedi.

Na sve ove simptome, koje smo naveli u tekstu do sada, može da ukaže EKG pregled. U pitanju je brz pregled koji traje svega nekoliko minuta, bezbolan je i neškodljiv (neinvazivan). Obavlja ga medicinski tehničar, i to tako što postavi elektrode na vaše ruke, noge i grudni koš.

ekg 01
Puni naziv za EKG je elektrokardiogram, i u suštini to je grafički zapis električne aktivnosti srca. Da bi ovaj snimak bio uspešan i validan za dalju dijagnostiku, elektrode moraju da se postave po tačno određenom rasporedu. To su standardne pozicije elektroda.
Pacijenti treba da budu bezbrižni, u smislu, potrebno je da znaju da ovaj pregled nema nikakav rizik i da može da se obavlja neograničen, odnosno, potreban broj puta.


Na zglobove ruku i nogu biće postavljene četiri elektrode, a preostalih šest, koje su u formi pumpice, stavljaju se na jasno određenim mestima na grudima pacijenta. Odstupanja od pravilnog snimanja ne mogu da postoje ni u jednom slučaju, da bi se dobili podaci koji su relevantni za lekara i za dalju proceduru.


Kardiolozi i internisti, ne bi mogli da zamisle svoj posao bez EKG-a, koji se radi paralelno sa analizama krvi. EKG nam govori o tome da li je rad srca ritmičan i pravilan ili to nije, koliko srčanih otkucaja ima u minutu, te da li postoje preskoci u radu srca.
Takođe, lekar će takođe znati da li postoje poremećaji u provođenju srčanih impulsa.

ekg 02
Ovo je pregled koji je obavezan za sve pacijente koji imaju kratak dah, ubrzan ili usporen rad srca, aritmije, bol u grudima, aksioznost.
Naše osoblje će vam pružiti i psihološku podršku, u smislu ljubaznog i strpljivog ophođenja, ukoliko ste uznemireni, uplašeni i slično. Ponekad lepa reč i osmeh, znače isto koliko i sam lek, pa i više od toga.

Lekarska ordinacija Safe-Medical osnovana je kao ustanova koja se primarno bavi opštom medicinom i unapredjenjem zdravlja. U prijatnoj atmosveri naše ordinacije možete obaviti pregled lekara opšte prakse. Takodje uz opšti pregled lekara, možemo obezbediti konsultativne preglede specijalista svih oblasti medicine.